Om godt to uger er der valg til Europaparlamentet. Vores kryds på stemmesedlen får stor betydning for naturen, for de beslutninger der træffes i EU er afgørende for, hvad vi i Danmark kan og skal gøre for at beskytte vores natur.
Natur og biodiversitet kender ikke til landegrænser. Men hvor meget skal EU konkret bestemme, når det kommer til naturforvaltning i de enkelte medlemslande? Det mødtes ti kandidater fra partierne for at debattere torsdag aften på Naturmødet i Hirtshals.
Et af de store temaer blev EU's rolle i forhold til landbrugets påvirkning af naturen. Her var der bred enighed om, at der er brug for fælles regler på EU-plan og at der er brug for en omlægning af landbrugsstøtten. Her holder enigheden også op.
Rasmus Nordquist (SF) går efter en ekstrem stramning af reglerne:
- Vi skal gå fra at have en landbrugspolitik, som handler om, at dem der ejer en masse jord, får en masse penge, til at vi faktisk har en fødevarepolitik, hvor man producerer sunde fødevarer bæredygtigt, som europæerne har råd til at købe.
Bergur Løkke Rasmussen (M) mener i stedet, at EU skal give en økonomisk gulerod for at skubbe på omstillingen og bruge pisken til at reducere landbrugets CO2-udledning.
- Vi foreslår en tretrinsraket for landbruget i Europa. Vi skal omstille landbrugsstøtten til at den i langt højere grad målrettes dem, der er med til at omstille sig. Vi skal også indføre landbruget i vores CO2 kvotesystem, så det koster at udlede, og til sidst skal vi lave en klimatold på varer, der kommer ind i Europa udefra.
Men en ting er fælles regler - noget andet er, hvordan de skal håndhæves. Morten Løkkegaard (V) er klar til at sætte hårdt ind:
- Vi foreslår en taskforce for klimaregulering og en håndhævelseskommisær, der kan varetage opgaven med at sikre at reglerne bliver overholdt i de enkelte lande.
Det fik i nogen grad opbakning hos Enhedslistens Per Clausen, som mente at kommissæren passende kunne starte i Danmark.
Debatten fortsætter fredag med Naturpolitisk Topmøde, hvor partilederne fra Christiansborg bliver afkrævet svar på gode og holdbare løsninger for dansk natur.
De deltog i debatten:
- Christel Schaldemose (S)
- Rasmus Nordqvist (SF)
- Bergur Løkke Rasmussen (M)
- Claus Bisgaard Skovmose (DD)
- Niels Flemming Hansen (K)
- Per Clausen (EL)
- Philip Tarning-Andersen (RV)
- Morten Løkkegaard (V)
- Karoline Lindgaard (Å)
- Thorbjørn Jacobsen (LA)